Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: no i po wyborach....
Forum Choroszcz.eu > Aktualności > Co, Gdzie, Kiedy
Czarna Mamba
No i jak wrażenia po wyborach? Czy spełniły wasze oczekiwania? Czy może przyniosły wielkie rozczarowanie? Ja mam mieszane uczucia....
Gregor
Generalnie nic się nie zmieniło władza została w tych samych rękach sad.gif

Pozdrawiam
Peter
Na stronie http://wybory2006.pkw.gov.pl są już niektóre wyniki dotyczące wyborów 2006. W gminie Choroszcz uprawnionych do głosowania było 10 153 osoby ((tabela dotycząca frekwencji wg kart wydanych wyborcom podaje liczbę wyborców 10170 (?) - kart wydano 4645, a obwodów podają 16. Ile mieliśmy obwodów? Czy obwód to okręg? Jeśli tak to okręgów było 15) Frekwencja wyniosła 45,67 % wg tejże tabeli, a więc ponad połowa wyborców nie poszła głosować. Burmistrz Ułanowicz uzyskał poparcie 2499 wyborców (55,18 % głosujących), na Andreja Perkowskiego zagłosowało 1214 wyborców ((26,81 % głosujących), a na Jana Czarneckiego 816 (18,02 % głosujących) Duży elektorat pozostał w domu. Jak wyglądałyby wyniki, gdyby frekwencja była lepsza - zapewne podobnie, a może inaczej.
Peter
Już wiem, z czego wynikają rozbieżności. Rządzący pozostali ci sami, ale jest szansa na silną radę, o ile nie "kupią" niektórych radnych. To wkrótce się wyjaśni. Jeśli w radzie stworzy się silna opozycja, która nie pozwoli na "samowolę" władzy i będzie przenikliwie patrzeć "ośmiornicy" na ręce jest sznsa na właściwe rządzenie.
Czarna Mamba
a ja myślę że radni jeszzce niewiele mogą, przynajmniej ci młodzi... Stare wygi nie dadzą sobą zbytnio manipulować.....
Peter
To niech sobie pomogą... I nie są tacy młodzi, może raczej nowi i niedoświadczeni i rzeczywiście stare wygi mogą manipulować, dlatego piszę o przenikliwości. Gdzieś tam czytałem, że to co boli samorządy, to koalicja (czyt. klika lub ośmiornica), którą tworzy wokół siebie wójt lub burmistrz, by realizować własne plany. Radni muszą znać swój katechizm - czyli stanowienie lokalnego prawa, uchwalanie podatków, gdzie mogą być budowane domy, inwestycje, drogi itd. Niech każdy z nich zajrzy do ustawy samorządowej i pozna, jakie są kompetencje radnych, to oni kontrolują wójta lub burmistrza. U nas dotychczas było odwrotnie. To radni, przepraszam, duża część radnych płaszczyła się przed zarządzającymi.
adamkam
no ichyba płaszczyć się będzie - Ruch Obywatelski niewiele zdziała bo zdobył tylko 4 mandaty no ewentualnie jest piąta osoba p. Tymiński a do wiekszości trzeba 8....
Peter
Przecież część pozostałych radnych nie należy do komitetu burmistrza. Czy sądzisz, że zmienią barwy? Zresztą odpowiedź jest w ulotkach wyborczych. Lista nr 2 to LPR, a kto ściska rękę p. burmistrzowi na jego ulotce, nie koalicjant?
speedy
witam
wynikiem wyborów jestem rozczarowany maksymalnie jak to mozliwe 86.gif
w szególności wyborem radnych liczyłem na większe odmłodzenie rady
predator
Speedy jakie jest Twoje zdanie na ten temat?
Czy jedyną drogą w tym momencie jest pozostawanie w twardej opozycji?

Pozdrawiam
adamkam
czy twarda opozycja będzie z pożytkiem dla miasta??????
predator
A może powinna zostać stworzona swoista "książka" wniosków gdzie każdy będzie miał prawo do przedstawienia wniosków radnemu, który te wnioski i opinie w ramach interpelacji i zapytań postawi na Radzie.
Gregor
Ja proponuje stworzyć taki wątek na forum i tematy np "Do radnego okręgu nr X" i tam wszystkie propozycje i po każdej sesji czy działaniu radnego dany radny wpisuje sprawozdanie z tego co zrobił, czy da się to załatwić czy nie.

Pozdrawiam
predator
Myślę, że powinno to być raczej ogólnie bo każdy radny ma prawo domagać się normalności na terenie całej gminy, ale radni do których te wnioski będą trafiały powinni być starannie "wyselekcjonowani".

Pozdrawiam
speedy
QUOTE(predator @ Nov 21 2006, 06:28 PM) *

A może powinna zostać stworzona swoista "książka" wniosków gdzie każdy będzie miał prawo do przedstawienia wniosków radnemu, który te wnioski i opinie w ramach interpelacji i zapytań postawi na Radzie.

najlepij było by zrobic kącik dla radnych chętnych do wspólpracy z mieszkańcami nawet z podaniem meila i kazdy mogł by pisac do nich osobiście
Gregor
QUOTE(speedy @ Nov 21 2006, 06:47 PM) *

najlepij było by zrobic kącik dla radnych chętnych do wspólpracy z mieszkańcami nawet z podaniem meila i kazdy mogł by pisac do nich osobiście

Na forum istnieje coś takiego jak "PW" wiadomość prywatna więc można osobiście do kogoś pisać.

Zakładam w sekcji "Nasza Gmina" forum "DO RADNYCH NASZEJ GMINY" - tam można zakładać tematy związane z propozycjami itp.

Pozdrawiam
speedy
QUOTE(adamkam @ Nov 21 2006, 06:27 PM) *

czy twarda opozycja będzie z pożytkiem dla miasta??????

jakakolwiek opzycja zawsze ma sens, bo udowadnia ze nie stoimy bezczynnie i nie jest w naszej gminie tak pięknie jak to się mówi i pisze ( by otworzyc mieszkańco oczy)
Peter
To dobry pomysł, aby taki wątek był na forum p.t. "Do radnych naszej gminy" Jeszcze ciekawszy byłby temat "Do burmistrza naszej gminy". Myślę, że powinien podjąć dyskusję z mieszkańcami i odpowiedzieć na zapytania.
Protokóły z sesji są zamieszczane na stronie urzędu i każdy mieszkaniec będzie mógł je przeczytać, zorientować się, czy radny z jego okręgu przejawia aktywność, jest dociekliwy, składa wnioski, zapytania, żada wyjaśnień. Jak jest traktowany przez władzę. W każdym okręgu są problemy. A my mamy prawo do zadawania pytań i uzyskania wyjaśnień jako elektorat. Nie zapominajmy, że radny i burmistrz to osoby publiczne i wybrane, by dbać o mieszkańców, a jeśli radny czy burmistrz nie będzie "chętny do wspólpracy z mieszkańcami" to ich wybór był wielkim błędem i zaprzeczeniem idei samorządności. Czy po to zostali wybrani, by załatwiać prywatne, własne interesy? A co do "twardej" opozycji - to musi być silna, fachowa, znająca się na polityce gminy, aby p. burmistrz czuł, że ma doczynienia z ludźmi odpowiedzialnymi, a nie dekoracją.
adamkam
QUOTE(Peter @ Nov 21 2006, 11:39 PM) *

To dobry pomysł, aby taki wątek był na forum p.t. "Do radnych naszej gminy" Jeszcze ciekawszy byłby temat "Do burmistrza naszej gminy". Myślę, że powinien podjąć dyskusję z mieszkańcami i odpowiedzieć na zapytania.
Protokóły z sesji są zamieszczane na stronie urzędu i każdy mieszkaniec będzie mógł je przeczytać, zorientować się, czy radny z jego okręgu przejawia aktywność, jest dociekliwy, składa wnioski, zapytania, żada wyjaśnień. Jak jest traktowany przez władzę. W każdym okręgu są problemy. A my mamy prawo do zadawania pytań i uzyskania wyjaśnień jako elektorat. Nie zapominajmy, że radny i burmistrz to osoby publiczne i wybrane, by dbać o mieszkańców, a jeśli radny czy burmistrz nie będzie "chętny do wspólpracy z mieszkańcami" to ich wybór był wielkim błędem i zaprzeczeniem idei samorządności. Czy po to zostali wybrani, by załatwiać prywatne, własne interesy? A co do "twardej" opozycji - to musi być silna, fachowa, znająca się na polityce gminy, aby p. burmistrz czuł, że ma doczynienia z ludźmi odpowiedzialnymi, a nie dekoracją.

moim zdaniem oprócz wnosków do radnych na tym forum pewnymi problemami powinien zając się ruch samorządowy stworzony ponad wszelkimi podziałami ale to już w innym temacie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.