Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: użytkowanie laptopów
Forum Choroszcz.eu > PC DOKTOR > Inne problemy z dziedziny IT
Czarna Mamba
mam pytanie do znawców komputerowych - czy aby bateria w laptopie miała dłuższą żywotność, lepiej jest wyjmować ją gdy możemy podłączyć komputer do prądu (teoretycznia bateria wtedy nie jest potrzebna), czy to nie ma żadnego znaczenia? używam laptopa zazwyczaj w domu, więc nie muszę (zaznaczam - teoretycznie) używać baterii. wdzięczna byłabym za jakieś porady.

Pozdrawiam
mnaj
QUOTE(Czarna @ Nov 11 2006, 12:17 PM) *

mam pytanie do znawców komputerowych - czy aby bateria w laptopie miała dłuższą żywotność, lepiej jest wyjmować ją gdy możemy podłączyć komputer do prądu (teoretycznia bateria wtedy nie jest potrzebna), czy to nie ma żadnego znaczenia? używam laptopa zazwyczaj w domu, więc nie muszę (zaznaczam - teoretycznie) używać baterii. wdzięczna byłabym za jakieś porady.

Pozdrawiam

Baterie w laptopach są bardzo dobrej jakości czyli litowo-jonowe. Są one mało wrażliwe na doładowywanie przed całkowitym rozładowaniem , co ma miejsce w starszych typach "komórek". Tam były baterie niklowo -kadmowe , które posiadały "efekt pamięci".
Baterie takie ładowane przed całkowitym rozładowaniem , traciły pojemność.
Bateria "laptopowa" tego problemu nie stwarza, a leżąca gdzieś na półce i czekająca na użycie , traci stopniowo swoją energię ( samorozładowanie). Rozbudowana elektronika w baterii sama sobie poradzi z właściwym utrzymaniem odpowiedniego stopnia naładowania.
Reasumując bateria ma być w laptopie , przez cały czas , bo jest również gwarantem podtrzymania zasilania kiedy zaniknie 230V. Pozdrawiam Jan Makar
Czarna Mamba
dzięki smile.gif
ale jak na razie mój nowiutki laptop leży już drugi tydzień na gwarancji sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.