Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: W Finlandii będzie net bezporzewodowy w całym kraju
Forum Choroszcz.eu > OFF TOPIC > TEMATY RÓŻNE
Gregor
Bezprzewodowa Finlandia
Finlandia zamierza stać się pierwszym krajem, którego całe terytorium obejmie zasięgiem bezprzewodowy Internet.

Sieć budowana przez firmę Digita we współpracy z Siemensem będzie nosiła nazwę @450, ponieważ pracować ma w paśmie 450 MHz, zwalnianym dzięki likwidacji sieci NMT. Jej budowa rozpocznie się jeszcze w tym roku. Przewidywany termin zakończenia całej inwestycji to przełom lat 2010 i 2011.

Na początek wybrano region Laponii. Jest to północny obszar kraju o powierzchni 99 tys. km kwadratowych, gdzie gęstość zaludnienia to jeden mieszkaniec na 2 km kwadratowe. Bezprzewodowy Internet ma tam być dostępny już w kwietniu przyszłego roku.

W Finlandii podkreśla się, że stworzenie takiej ogólnokrajowej sieci, obejmującej nawet najmniej zurbanizowane regiony, będzie miało ogromne znaczenie społeczne i kulturalne, zapewniając wszystkim swobodny dostęp do informacji i rozrywki, załatwianie przez Internet spraw w urzędach, możliwość zakupów online, telepracy, itp.

Informacja pochodzi z: http://telepolis.pl

Finlandia jako pierwsza zamierza zrobić to o czym wielu internautów marzy.

Chciałbym żeby tak w naszej Gminie było.

Może nowe władze będą ku temu przychylne
żelo
no z tego co się orientuję to jest w Choroszczy dostawca "radiowy"
Gregor

Ja mam na mysli nie opcje że w domu masz inet przez radio, tylko taką że w dowolnym miejscu gdzie będziesz w naszej gminie masz zasięg.

Przykład : Siedzisz se u kolegów na grilu i korzystasz z netu np. przy pomocy palmtopa

Miałem przyjemność sprawdzenia jak to działa w Jastarni nad samym morzem.
Leżałem sobie na kocyku i sprawdzalem wiadomości smile.gif

Drugie zastosowanie to SKYPE pomyśl komórka działająca w gminie za free wink.gif

Pozdrawiam
biały
QUOTE(Gregor @ Oct 23 2006, 06:23 PM) *

Ja mam na mysli nie opcje że w domu masz inet przez radio, tylko taką że w dowolnym miejscu gdzie będziesz w naszej gminie masz zasięg.
Przykład : Siedzisz se u kolegów na grilu i korzystasz z netu np. przy pomocy palmtopa

Miałem przyjemność sprawdzenia jak to działa w Jastarni nad samym morzem.
Leżałem sobie na kocyku i sprawdzalem wiadomości smile.gif

Drugie zastosowanie to SKYPE pomyśl komórka działająca w gminie za free wink.gif

Pozdrawiam

Gregor muszę Ci napisac że w Londynie w centrum nie mam problemu z korzystania z neta, uzywając laptopa, gdzie nie usiądziesz tam serfujesz:) Ale to na razie tylko w centrum... Chociaż plany są podobne do opisanych wyżej w Finlandii (tylko że chodzi o jedno miasto a nie o całe państwo:)
POzdro
żelo
Gregor: tiaa wiem o co Ci chodziło, ale pomyśl teraz jaki problem żeby gmina dogadała się z dostawcą? rozwiązanie leży przecież w zasięgu ręki, pozatym bezprzewodowy internet dla klientów indywidualnych jest w polsce już od jakiegoś czasu Blueconnect, iPlus - na grillu nad jeziorem gdzie tylko zasięg masz
Gregor
Zgadza się ale iplus czy tam blueconenct nie bedzie zapewniać takiego poziomu usług jak WIFI , teraz wszedł nowy standart 802.11N pozwala na przepustowości max do 400 Mb/s.

I to by było cool

W każdym razie trzeba będzie pomęczyć nowe władze i pozyskać środki unijne na ten cel.
Pozdrawiam
żelo
zbyt to wszystko piękne aczkolwiek możliwe
podejrzewam że pierwszym argumentem przeciw będzie "są ważniejsze sprawy niż jakiś tam internet" społeczeństwo nam chyba też nie dojrzało do takiego dobrobytu, ludzie pokupowali by laptopy żeby za darmo filmy ściągać, a jakby się okazało że się nie da... "to po kij mi taki internet"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.