Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wieża Błaznów
Forum Choroszcz.eu > OFF TOPIC > MOLE KSIĄŻKOWE
Czarna Mamba
Dla zniecierpliwionych i wypatrujących ostatniej (chociaż nie wiadomo!) części trylogii Sapka - świetna wiadomość (ja szczerze mówiąc zdążyłam już zapomnieć, że ona będzie:):
http://katedra.nast.pl/ksiazka/4683/Sapkow...j-Lux-perpetua/
Deko
swietnie juz nie moge sie doczekac......choc i tak zawsze czytam wszystko w drugiej kolejnosci ....zaraz po mojej zonie:)
Beatka_bo
QUOTE(Czarna @ Oct 15 2006, 08:59 PM) *

Dla zniecierpliwionych i wypatrujących ostatniej (chociaż nie wiadomo!) części trylogii Sapka - świetna wiadomość (ja szczerze mówiąc zdążyłam już zapomnieć, że ona będzie:):
http://katedra.nast.pl/ksiazka/4683/Sapkow...j-Lux-perpetua/

eeee Sapkowski?? to nie dla mnie. smile.gif Ani ksiązki ani filmy nakręcone na ich podstawie.

QUOTE(Deko @ Oct 15 2006, 10:48 PM) *

swietnie juz nie moge sie doczekac......choc i tak zawsze czytam wszystko w drugiej kolejnosci ....zaraz po mojej zonie:)

hehe smile.gif prawidłowa kolejność tongue.gif
Czarna Mamba
bo to książki tylko dla wtajemniczonych:)

a co do kolejności to racja:)
Beatka_bo
heheh

wtajemniczonych? chyba raczej nawiedzonych biggrin.gif
Czarna Mamba
bo dam ostrzeżenie! smile.gif

za obrazę smile.gif

ale polecam przeczytać chociaż rozdział - gwarantuję że nikt potem nie oderwie sie od ksiązki
żelo
ja skończyłęm romans z sapkiem niestety na wiedźminie i opowiadaniach :/ przede wszystkim dlatego że nie mam wogóle czasu na czytanie sad.gif

a wspominanie o filmie w temacie o Sapkowskim to profanacja, normalnie krew zalewa
Czarna Mamba
to fakt, koleżanka dostała już za to ostrzeżenie:)

a czas na czytanie..... no cóź, powinien si ę znaleźć, bo warto! nowa trylogia jest o niebo lepsza od sagi wiedźmińskiej, to już nie taka bajka, więcej podłoża historycznego. jednym słowem rewelacja!
żelo
tiaaa ale moją nową fascynacją (no już nie taką nową) jest Feliks Kres i to na jego książkę czekam, wtedy czas na czytanie musi się znaleźć
Czarna Mamba
wydaje mi się, że najwięcej książek czyta się wtedy, gdy ma się najmniej czasu:) taki paradoks (przynajmniej w moim przypadku)

aby zachęcić jednak do przeczytania Trylogii trochę reklamy:
http://www.supernowa.pl/ksiazki.php?p=132

i żeby zupełnie rozbudzić w Was chęć przeczytania książki i wywołać nieposkromioną ciekawość fabuły - oto kilka pierwszych zdań z I części Trylogii:

"Koniec świata w Roku Pańskim 1420 nie nastąpił.
Nie nastały Dni Kary i Pomsty poprzedzające nadejście Królestwa Bożego. Nie został, choć skończyło się lat tysiąc, z więzienia swego zwolniony Szatan i nie wyszedł, by omamić narody z czterech narożników Ziemi. Nie zginęli wszyscy grzesznicy świata i przeciwnicy Boga od miecza, ognia, głodu, gradu, od kłów bestii, od żądeł skorpionów i jadu węży. Świat nie zginął i nie spłonął. Przynajmniej nie cały.

Ale i tak było wesoło." smile.gif

czy mi się tylko zdaje, czy sposób prowadzenia dialogów u pana Sapkowskiego i pana Kresa jest faktycznie podobny?
żelo
nie zwracam uwagi na takie rzeczy, (tzn zwracam ale nie analizuję) ale pewnie tak bo obydwaj autorzy piszą zdecydowanie pod mój gust, przy czym zawiłość fabuły u sapka to bułka z dżemem przy Kresie biggrin.gif
Czarna Mamba
a o podobieństwo pytam z ciekawości, gdyż nie czytałam jeszcze nic tego drugiego pana - jedynie jakieś fragmenty w necie. co do fabyły, wiedźmin - fakt, nie powala zawiłością, ale w Trylogii jest juz o niebo lepiej
żelo
a co do tematu, Kres napisał kilka książek które można czytać oddzielnie bo tylko niektóre z nich są kontynuacjami, mało tego wszystko dzieje się w tym samym świecie i nieraz w tym samym czasie (główny bohater w jednej powieści może wystąpić jako poboczny w innej, to samo tyczy się wątków np. politycznych) więc aby ogarnąć całość trzeba by je wszystkie przeczytać ale jak mówiłem nie jest to konieczne. Sama więc widzisz że Sapek to na prawdę pikuś biggrin.gif
Czarna Mamba
no, zobaczymy, gdy przeczytam, ale pikuś to już przesada smile.gif
Czarna Mamba
Jest!!!!!!!!!!! udało mi się w końcu nabyć "Lux perpetuę". skończę tylko pracę i zabieram się do czytania. Chyba muszę rozstać się z kompem na jakiś czas..... smile.gif Dla zainteresowanych - książka na razie jest do kupienia tylko w Empiku (mają wyłączność na sprzedaż przez pierwsze dwa dni) - ........... i dlatego cena jest dość wysoka.
Miłej lektury!
Czarna Mamba
Wygrzebałam kolejny ciekawy artykuł o genezie niektórych motywów stosowanych w literaturze fantasy. Sczególnie podobał mi się fragment dotyczący walczących kobiet smile.gif. Polecam!
http://media.wp.pl/kat,38208,wid,8510696,w...l?P%5Bpage%5D=1
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.