Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: I sesja Rady Miejskiej w Choroszczy
Forum Choroszcz.eu > Aktualności > Co, Gdzie, Kiedy
adamkam
25 listopada o godz. 9 w sali Urzędu Miejskiego w Choroszczy odbędzie się I sesja Rady Miejskiej, ponieważ będzie to podział stołków więc warto przyjść i popatrzeć na niektórych łapczywych
Beatka_bo
i jak ten podział wygląda? smile.gif ktoś może zdać relację?
adamkam
przewodniczący - Dojlida, vice- Tymiński, szef komisji gospodarki - Werpachowski, vice- Mikutowicz, szef komisji kultury - Waczyński, vice- Dąbrowski, Szef komisji rewizyjnej - Krasnicki, vice- Jeżerys, poza tym wszystkie głosowania 9:5 + 1 niezależny: strona rządząca: Dojlida, Werpachowski, Kraśnicki, Tymiński, Mikutowicz, Jabłoński, Cieśluk, Waczyński, Sidorowicz - opozycja: Łada, Jeżerys, Wardziński, Skoblewski, Zagórski i jeden niezależny zawsze po środku i wiecznie niezdecydowany Dąbrowski
Czarna Mamba
a czy młodzi nie mogliby po prostu trzymać jedenego frontu? chyba by więcej wtedy zdziałali....
Peter
Wydaje mi się, że gdyby chodziło o "działanie" to może młodzi i trzymaliby jeden front. Jednak na układy nie ma rady. To one zadecydowały o wejściu niektórych do grupy trzymającej władzę w gminie.
adamkam
Najbardziej boli mnie to że radny Tymiński wszedł do grupy rządzącej, ten fakt dziwi dlatego iż w poprzedniej kadencji radny Tyminski przewodniczył grupie opozycyjnej. Potwierdza się pewna reguła w naszej radzie: za stołek oddam wszystko nawet własną reputację
żelo
adamkam: a możesz napisać trochę o co chodzi? z Twoich wypowiedzi wynika że: wszyscy którzy weszli do grupy rządzącej są... hmm źli? poza Dąbrowskim który jest w opozycji mimo że ma stołek, to jest po stronie rządzącej czy w opozycji? a Sidorowicz? nie ma żadnego stanowiska ale jest w grupie rządzących
a wszystkie głosowania to znaczy co? przez najbliższą kadencję? czyli wszystkie projeky/pomysły ze strony opozycji są skazane na przegraną w głosowaniu... to ja mam pomysł... niech wszystkie projekty zgłasza Dąbrowski, jako członek komisji i opozycjonista w jednym będzie miał poparcie całej rady!!! yeah biggrin.gif
adamkam
poprzednie 4 lata niestety były także 9:6 dla ekipy rządzącej, czy ludzie z ekipy rządzącej są źli, hmm trochę za ostro - może tak załatwiaja swoje prywatne interesy kosztem innych , jeżeli chodzi o Jacka - Jacek nie jest w ekipie rządzącej ani w opozycji on jest po prostu niezależny
żelo
i cały misterny plan w piz**, chciałbym jeszcze poznać na ten temat opinię radnych, jeśli coś stoi na przeszkodzie to na priv, zacząłem interesować się polityką... i to na najniższym szczeblu... starzeję się :/
adamkam
cieszy mnie to że zacząłeś interesowac sie polityką, ale gmina to raczej bardziej społecznictwo ni politykomania, nie wiem jakie masz plany działania ale ja już w tej chwili zapraszam Cię do tworzenia razem z nami ruchu samorządowego w Choroszczy - nie związanego z żadną partią polityczną a swą pracą skierowany właśnie w nasza gminę, jeżeli byłbyś zainteresowany daj znać, spotkanie założycielskie odbędzie się już niebawem - pracujemy akurat nad projektem statutu i innych rzeczach formalnych bez których nie da się od razu ruszyć
żelo
daj znac kiedy i gdzie, na razie interesuje mnie czym się będzie ruch zajmował, co do zaangażowania

"nie nie nie stosuje pokrętnej logiki, nic nie przekona mnie do polityki, bo tak to tak a nie to nie, nie ma nie gdy mówię tak bo wiem sam czego chcę" wink.gif

[indios bravos]

NIE, dziękuję
Peter
Jeśli można się wtrącić, zdaje mi się, że politykę uprawiamy wszyscy każdego dnia, poczynając od zakupu tego a nie innego towaru, sprzętu, idąc lub nie idąc na wybory, wybierając tego lub innego radnego, biorąc udział właśnie w takiej dyskusji. Politykami jesteśmy tu, dyskutując o naszym miasteczku, uczestnicząc biernie lub czynnie w takim np ruchu obywatelskim. To właśnie jest polityka, od niej uciec nie można. Słowo polityka pochodzi od greckiej polis, państwa-miasta, (coś w rodzaju naszej gminy czyli centrum z okolicznymi wsiami) w której wszyscy obywatele mieli prawo głosu na zebraniach. lecz często nie chcieli w nich uczestniczyć. Żelo, "uprawiasz więc politykę" choć nic cię nie przekona do polityki - tej raczej czynnej, zaangażowanej. I masz do tego pełne prawo.
adamkam
szanuję wolność wypowiedzi, do Ruchu będę namawiał ciągle, i ciągle będę twierdził jedno - TO NIE JEST ŻADNA WIELKA POLITYKA lecz raczej ciężka praca społeczna na rzecz miasta i gminy w której żyję. Peter masz rację co do znaczenia słowa polityka ale dzisiaj to znaczenie bardziej odnosi się do kłótni między PO PISEM i resztą, oraz do afer związanych z owymi ugrupowaniami - tu natomiast czas zacząć aktywizować społecznie mieszakńców, czas odpartyjnić samorządy i w końcu dać do zrozumienia że Choroszcz to nie prywatny folwark kilku kolesi
Peter
Odpartyjnić?! Czy to jest możliwe? To się nie uda, póki co, choćby ze względu na genialne blokowanie. To partie dyktują zasady, pardon, koalicyjna większość parlamentarna. Przyjrzyj się chociażby "Naszemu Podlasiu", wchodząc na ich stronę albo tu na tym forum jest dowód tej nowej "demokracji "- zerknij ilu wyborców poparło Wandę Jankowską. Weszła do Rady Powiatu? Nie, bo wprowadzono blokowanie, które jest niczym innym jak złamaniem zasady większościowej. W tym systemie bezpartyjni mają małe szane. (wiedział o tym burmistrz, fotografując się z posłem Jurgielem, choć do PiSu nie należy). Partie nie odpuszczą, ale i wybierani chętnie korzystają ze wsparcia partii lub ich liderów) Generalnie adamkam masz rację. Zdaje się, że trzeba obejrzeć koniecznie film dokumentalny "Jak to się robi" Marcela Łozińskiego. Sfilmowany eksperyment P. Tymochowicza, który udawadnia, że na szczyty władzy można doprowadzić każdego. ("Jeśli chcesz oddziaływać na masy musisz dokładnie znać psychikę debila"). Gdzieś na forum przeczytałem, że "jeśli nie znasz innych radnych to głosuj na tego, którego znasz, przynajmniej będziesz wiedział, czego się po nim spodziewać" czyli po idiocie, chytrusie, krętaczu... To jest dopiero debilna zasada! Trzeba więc aktywizować, edukować, uświadamiać. "Statystycznie dla polityków liczy się najpierw interes prywatny, potem interes partii, potem długo, długo, nic..." twierdzi Tymochowicz. Taką mamy rzeczywistość.
adamkam
więc cały czas mamy jedno na uwadze - jak pokazać ludziom że coś jednak można - odpowiedź razem w sile -Ruchem samorządowym (obywatelskim) od czegoś takiego się zaczyna. A tak apropo ta sprawę z ruchem smorządowym postanowiłem ciągnąć wzorując się własnie na Naszym Podlasiu
żelo
taki mały OT odnośnie manipulacji masami

polecam opowiadanie Rafała Ziemkiewicza "Szosa na Zaleszczyki" - ciekawa wizja
oraz już trochę mniej aktualne ale genialne książki Zajdla
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2010 Invision Power Services, Inc.