![]() ![]() |
| Czarna Mamba |
Nov 11 2006, 12:17 PM
|
![]() Member ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 235 Dołączył: 13-October 06 Nr użytkownika: 11 |
mam pytanie do znawców komputerowych - czy aby bateria w laptopie miała dłuższą żywotność, lepiej jest wyjmować ją gdy możemy podłączyć komputer do prądu (teoretycznia bateria wtedy nie jest potrzebna), czy to nie ma żadnego znaczenia? używam laptopa zazwyczaj w domu, więc nie muszę (zaznaczam - teoretycznie) używać baterii. wdzięczna byłabym za jakieś porady.
Pozdrawiam -------------------- "Revenge is a dish best served cold"
|
| mnaj |
Mar 11 2007, 09:41 AM
|
|
Newbie ![]() Grupa: Members Postów: 1 Dołączył: 16-November 06 Nr użytkownika: 31 |
mam pytanie do znawców komputerowych - czy aby bateria w laptopie miała dłuższą żywotność, lepiej jest wyjmować ją gdy możemy podłączyć komputer do prądu (teoretycznia bateria wtedy nie jest potrzebna), czy to nie ma żadnego znaczenia? używam laptopa zazwyczaj w domu, więc nie muszę (zaznaczam - teoretycznie) używać baterii. wdzięczna byłabym za jakieś porady. Pozdrawiam Baterie w laptopach są bardzo dobrej jakości czyli litowo-jonowe. Są one mało wrażliwe na doładowywanie przed całkowitym rozładowaniem , co ma miejsce w starszych typach "komórek". Tam były baterie niklowo -kadmowe , które posiadały "efekt pamięci". Baterie takie ładowane przed całkowitym rozładowaniem , traciły pojemność. Bateria "laptopowa" tego problemu nie stwarza, a leżąca gdzieś na półce i czekająca na użycie , traci stopniowo swoją energię ( samorozładowanie). Rozbudowana elektronika w baterii sama sobie poradzi z właściwym utrzymaniem odpowiedniego stopnia naładowania. Reasumując bateria ma być w laptopie , przez cały czas , bo jest również gwarantem podtrzymania zasilania kiedy zaniknie 230V. Pozdrawiam Jan Makar |
| Czarna Mamba |
Mar 11 2007, 10:06 AM
|
![]() Member ![]() ![]() Grupa: Members Postów: 235 Dołączył: 13-October 06 Nr użytkownika: 11 |
dzięki
ale jak na razie mój nowiutki laptop leży już drugi tydzień na gwarancji -------------------- "Revenge is a dish best served cold"
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 5th September 2010 - 12:29 PM |